Diyette olmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, bir
yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. İşte diyet sırasında gözden kaçan
10 hata:
1. Öğün atlamak Öğün atlamayı alışkanlık haline
getirmeyin. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin
tüketimi daha fazla olur. Beslenmenizi bu konuda yeniden gözden geçirin.
Gün içinde tükettiğiniz yiyecekleri, 5-6 öğün olacak şekilde
ayarlamaya çalışın, az ve sık beslenin. Üç saatten fazla aç kalmamaya
çalışın. Az ve sık yeme prensibiyle metabolik hızınız artar, kan
şekeriniz dengelenir ve açlık hissetmezsiniz.
2. Diyet ürünlere kanmak Ürünlerin üzerinde yazan ‘light’ ibaresi, o
yiyeceğin serbest olarak tüketilebileceği anl***** gelmez. Çünkü
içeriğinde şeker bulunmamasına rağmen yağ, un, tuz gibi lezzet veren
öğeler içerir. Bu nedenle enerji verir. Ürünleri satın alırken etiketler
iyi okunmalı ve yorumlanmalı.
3. Az su içmek İdrar renginiz koyu sarıysa yetersiz su alıyorsunuz
demektir. Günde 2-2.5 litre su tüketimi, vücut temizliğinin yapılması
için gerekli. Bunun için içtiğiniz su miktarını her gün ölçerek, yeterli
miktarda olup olmadığını kontrol edin. İçtiğiniz suyun sıcak veya soğuk
olması, yağ yakımı için önemli değil. Aralarındaki tek fark, mideyi
terk etme hızları. Soğuk su mideyi 20 dakikada, sıcak suysa 80 dakikada
terk eder.
4. Sıvı kalorileri göz ardı etmek Bir bardak konsantre meyve suyu,
limonata, şekerli çay veya kremalı kahve, masum bir içecek gibi görünse
de kalori dünyasında hiç de masum değil.
5. Karbonhidratı tamamen kesmek Ekmeği tamamen kesmeyin ama tam tahıl
olanları seçin. Yetersiz karbonhidrat almak, ani acıkma ve tatlı krizine
girmenize sebep olabilir. Rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli
pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller gibi lifli gıdalarla
beslenenlerin zayıflamaları ve daha sonra kilolarını korumaları daha
kolaydır. Bu kişilerin bel ölçüleri diğerlerinden daha ince olur. Ayrıca
bu tip besinlerin, uzun süre tok tutma, kansere karşı koruyuculuk,
bağırsakları çalıştırma, vitamin ve mineral yönünden zengin olma gibi
faydaları da var.
6. Kahvaltıyı atlamak 8-12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan
enerjiyi sağlayan ilk öğün, kahvaltıdır. Kahvaltı günün en uzun açlığı
olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar
alınabilmesi için en önemli öğün olma özelliğini taşır. Sabah uyandıktan
sonra ilk bir saat içinde kahvaltı yapmış olmanız, gün boyu kendinizi
enerjik ve daha dayanıklı hissetmenizi sağlar.
7. Porsiyon kontrolünü kaybetmek Ayaküstü atıştırmak, yemek yemeyi
aceleye getirmek, iki işin arasına sıkıştırmak, tele-vizyon seyrederken,
telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken, takside veya
arabada yemek yemek, birçoğumuzun sık gerçekleştirdiği hatalı
alışkanlıklar. Bu şekilde yenen yemek, doygunluk hissi vermez ve
dolayısıyla gün sonunda çok daha fazla yemek yenmiş olur.
8. Tek tip beslenmek Her zaman söylediğimiz gibi hiçbir besin tek
başına mucizevi bir özelliğe sahip değil ve suçlu da değil. Hedefiniz,
hep ölçülü beslenmek olsun. Bu nedenle, herkes için ortak bir diyet
öneren ‘sihirli diyet’lerin sizi başarıya götüreceğine inanmayın. Her
başarısız diyet uygulaması, vücutta zayıflamaya karşı direnç oluşturur
ve bir sonraki diyet girişiminin başarısını azaltır. Bu sebeple, kilo
almamaya özen gösterin ve fazla yediğiniz günleri dengelemeye
çalışın.
9. Moda diyetler yapmak Her sene hızlı kilo kaybetmek vaadiyle gazete,
dergi ve internette farklı isimlerde moda diyetler yer alır. Ancak
bunlar, genelde düşük karbonhidrat ve yüksek proteine dayalı, vücuttan
su atıcı diyetler olduğu için yaklaşık altı ay içinde uygulayanların
yüzde 80’i verilen kiloları geri alır.
10. Uzun süreli açlık Uzun süre aç kalmak, kan şekerinizde düşmeye ve
hipoglisemik ataklara sebep olur. Aç kalmak, bir sonraki öğünde daha
fazla yemenize yol açabildiği gibi aç kalan vücut kilo vermek yerine
tam tersi yağları tutma eğilime geçer çünkü beyne giden açlık
sinyalleri ‘kıtlıktaymış’ olarak algılanır ve metabolizma en düşük
düzeyde çalışır. |