Kasıkotu (fıtıkotu)
Karanfilgiller familyasından; Avrupa`da, Asya`da
ve yurdumuzda yetişen, toprak yüzeyinde yatık olarak gelişen bir veya
çok yıllık bitkilerdir. Yaprakları küçüktür ve kümeler halindedir.
Hekimlikte; toprağın üstünde kalan kısımları kullanılır.
Faydası : Böbrek ve mesane
hastalıklarını giderir. Fıtıkta faydalıdır. İdrar söktürür. Vücuda
rahatlık verir. Kasık şişmelerini indirir. Bademcik iltihap ve
şişmelerini tedavi eder.
Karnabahar (karnabit)
Turpgillerden;
vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları
koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir.
Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp
etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun
çiçek durumudur. Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık
karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve
vitamin bakımından çok zengindir.
Faydası : Zihin yorgunluğunu
giderir. Cinsel gücü arttırır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür.
Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp
hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.
Karanfilkökü (geum urbanum)
Gölgelik yerlerde yetişen sarı çiçekli bir çeşit
bitkinin, karanfil kokulu köküdür. İlkbahar ve yaz aylarında toplanıp,
kurutulur. İçeriğinde tanen vardır.
Faydası : Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. İştah açar. Ağrıları dindirir. Sinirleri kuvvetlendirir.
Karanfilçiçeği (dianthus caryophyllus)
İkiçenekliler sınıfının, karanfilgiller
familyasından; karşılıklı ensiz sivri yapraklı, düğüm düğüm ince saplı,
300 kadar çeşidi bulunan, otsu bir süs bitkisidir. Yaprakları pembe,
beyaz veya kırmızıdır. Ençok tanınan türü çiçek karanfili`dir. Çok hoş
kokuludur. Yapraklarından şurup yapılır.
Faydası : Ateş düşürür, terletir.
İştah açar. Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir.
Dağkaranfilinin çiçekleri balla karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı
giderir.
Karabiber (dar-i fülfül)
İkiçenekliler
sınıfının, karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan,
yaprak dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve
damarlıdır. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve
sapsızdır.
Faydası : Mideyi ısıtır. İştah
açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür.
Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının
ilerlemesini durdurur. İdrar söktürür. Enerji verir. Cinsel istekleri
kamçılar. Sinirleri kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak
kullanılır. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak
iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az
kullanmalıdırlar.
Karaağaç (ulmus)
İkiçenekliler
sınıfının, karaağaçgiller familyasından, kışın yaprak döken, bir çeşit
orman ağacıdır. Yaprakları kısa saplı, kenarları çift dişlidir.
Çiçekleri salkım şeklindedir. Odunu iyidir. Hekimlikte kabukları
kullanılır.
Faydası : Ağrıları keser. Yara ve bereleri tedavi eder. Yaprakları kaynatılıp, içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.
Kakao (hindbademi)
İkiçenekliler
sınıfının sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir
ağacın meyvesidir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları
derimsidir. Çiçekleri her mevsimde açar. Meyvelerinin içinde kestane
büyüklüğünde tohumları vardır. Tohumlarının içeriğinde teobromin
denilen alkoloid vardır. Bu madde uyarıcıdır. Tohumlarından kakao yağı
çıkarılır. Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır.
Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata
denir.
Faydası : Uyarıcı, iştah açıcı ve
kuvvet vericidir. İdrar söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı
atılmasını sağlar. Böbrek iltihaplarını giderir. Fazla içildiği takdirde
çarpıntı ve baş ağrısı yapar.
Kahve (coffea)
İkiçenekliler sınıfının, kökboyasıgiller
familyasından, vatanı Afrika olan, fakat Asya ve Amerika`nın tropik
bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir ağaçtır. En çok
bilineni Arabistan kahvesi`dir. 7-8 metre boyunda bir ağaçtır.
Yaprakları sivri uçlu olup, kenarları dalgalıdır. Çiçekleri beyaz ve
hoş kokuludur. Meyvesi kiraza benzer; içinde ince iki çekirdek bulunur.
Her çekirdeğin içinde aynı şekilde bir tohum vardır. Tohumlarında,
kafein alkoloidleri vardır.
Faydası : Kandolaşımını sağlar.
Uykuyu kaçırır, düşünmeyi kolaylaştırır. Yarımbaş ağrılarını dindirir.
Uyuşturucu maddelerle zehirlenmelerde faydalıdır. Boğmaca öksürüğünü
keser. Nikris ağrılarını teskin eder. Tansiyonu yüksek olanların kahve
içmemesi tavsiye edilir. Ayrıca fazla miktarda içildiğinde uykusuzluk,
sinir bozukluğu ve çarpıntı yapar.
Kafuru (kafur)
Tabiatta, bir çok
bitkide bulunur. Tıpta kullanılan kafuru "Japonya Kafuru"dur.
"Cinnamomun Camphorea" ağacının odunu, su buharıyla distile edilerek
elde edilir. Kafuru renksiz, şeffaf, billuri yapılı, gevrek
parçalarıdır. Kokusu hususi ve keskin, lezzeti sonradan serinlik veren
acı ve yakıcıdır. 204 santigrat derecede kaynar. Adi sıcaklıkta uçar.
Suda çok az erir. Alkolde, eterde, kloroformda, benzolde ve yağlarda çok
erir.
Faydası : Kan dolaşımını
kuvvetlendirir. Beyni ve sinirleri uyarır. Kalp yetersizliğini giderir.
Solunum sistemini uyarır. Bronşların ifrazatını arttırır. İspirto ile
karıştırılmış kafuru, ağrıları ve kepeklenmeyi keser.
Akciğer hastalıklarında faydalıdır. Ateşli hastalıklarda, uyuşturucu
maddelerde zehirlenmelerde ve gece terlemelerinde de kullanılır. Tıpta
kafurulu yağ, kafurulu ispirto gibi terkipler kullanılır.
Kabak (cucurbita)
Kabakgiller familyasından, meyvası sebze olarak
kullanılan, otsu bir bitki cinsidir. Kökü saçak şeklindedir. Gövdesi
sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler
bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri sarıdır. Meyvesi,
etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen pek çok tohum vardır.
Faydası : İdrar söktürür ve idrar
tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
Prostattan doğan şikayetleri giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık
verir, kabızlığı giderir. Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek
tansiyonu düşürür. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Helvacıkabağının
çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Lapası dıştan
tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı
keser.
İğde (elaeagnus)
ğdeciler
familyasının örneğidir. Yemişi, kızılcık biçimindedir. Derisi sert ve
sarı, eti beyaz un halinde mayhoş ve burukçadır. Yaprakları tüylüdür.
10 kadar türü vardır.
Faydası : Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını giderir.
İncir (yemiş)
Dutgillerden asıl
vatanı Akdeniz kıyıları olan yaprakları geniş ve dilimli bir ağacın
meyvesidir. Armut biçiminde ve büyüklüğünde yumuşak, çekirdekleri darı
şeklinde tatlı bir yemiştir.
Faydası : Bağırsakları yumuşatır.
Kabızlığı giderir. Mide tembelliğini tedavi eder. Vücudu ve sinirleri
kuvvetlendirir. Enerji verir. Nekahat devresini kısaltır. Bronşit,
öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır.
Bronşları yumuşatır. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Lapası, yanık
ağrılarını keser. Dallarından akan süt, nasır ve siğilleri giderir.
Basurda faydalıdır. Nezle ve sıtmada da kullanılır.
Ispanak (spinacia oleracea)
Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur.
Faydası : Vücudun dayanıklılığını
artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına
karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini
kuvvetlendirir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir.
Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır.
Kanser ve veremden korur. Hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin
güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin
çürümesini önler. Şişmanlık ve şeker hastalığına da faydalıdır.
Isırgan (urtica urenus)
Isırgangillerden ilkbaharda yetişen, her tarafı
sert tüylerle kaplı bir büyük ottur. Tüylerinin içeriğinde formik asit
vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar. Tohumları da kullanılır.
Faydası : Dıştan tatbik edildiği
zaman, iç organlarda biriken kanı çeker. Romatizma ve mafsal ağrılarını
dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Böbrek kumlarını döker.
Balgam söktürür. Haricen tatbik edildiği zaman, dalak hastalıklarına ve
çıbanlara da faydalıdır.
|