SELANİK KABAKLI PİDE
Bu tarif selanik Türklerine ait. bizimkiler selanik muhaciri olduğu için Selanik mutfağını onların vasıtasıyla tanıyorum.
Malzemeler
4 kabak soyulup küçük doğranmış 1 büyük soğan yemeklik doğranmış 2 yeşil biber ince doğranmış Maydanoz kıyılmış Tuz Karabiber 2 kaşık zeytin yağ 1 kaşık salça
Hamuru
1 bardak ılık su 1 yemek kaşığı maya 1 yemek kaşığı şeker Bir tutam tuz 2 bardak un
Hazırlanışı
Kabağı hazırlamak için soğanı ve yeşil biberleri zeytinyağında sote edin. Salçayı ekleyip karıştırın. Sırayla kabakları, tuz ve karabiberi ekleyin. Kıyılmış maydanozları da ilave edip altını kapatın. Soğumaya bırakın.
Hamuru hazırlamak için, su ile şekeri karıştırıp üzerine maya serpin. Karıştırmadan sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamur iki katı kabardığında küçük parçalar koparıp lahmacun gibi ama oval pideler açın. Uzerine kabaklı harçtan 2 kaşık koyup iyice yayın bütün hamurları bu şekilde bitirin 200 C önceden ısınmış fırında 15 dak pişirin...
Afiyet Olsun
(Bu tarifi denedim yalnız kabaklı malzemeye birazda peynir ilavesi yakıştı- hamur malzemesine de birkaç damla sirke ve zeytinyağı ilave ederseniz pidesi daha çıtır oluyor aynı resimdeki gibi nefiss oldu:) )
SELANİK PIRASALI BÖREK
Ben börek sever bir insanımdır, her türlüsünü severim. Selanik Pırasalı börek de çok sevdiklerimden biridir. Pırasa sevmeyenlerin de çok sevebileceği bir tarif.
Harç için Gerekli Malzemeler: -1 kg pırasa (mümkünse çok ince olanları seçilmeli) -1 orta boy soğan -1 çay bardağı sıvıyağ -1 tatlı kaşığı tuz -1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber -karabiber -isterseniz harca 150 gr beyaz peynir de eklenebilir
Doğradığınız soğanı sıvıyağda kavurun. İnce pırasalardan temin edin ve ayıklayıp temizledikten sonra (taze soğan doğrar gibi) doğrayarak, kavrulup pembeleşmiş soğana ekleyin. Suyunu çekene kadar kavurun. Bahartaları eklemeyi unutmayın. Dilerseniz (ki bence çok yakışıyor) beyaz peyniri de ufalayıp bu harca ekleyin. Yufkaları dörde bölün ve harçtan yufkalara paylaştırın. Rulo yapıp yuvarlayın ve kendi çevresinde yuvarlayarak gül böreği tabir edilen şekilde döndürün. Üzerine yumurta sürün, çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış 230 derece fırında pişirin, pişman olmayacaksınız.
Afiyet Olsun
DAMAT PAÇASI (Selanik usulü)
MALZEMELER (6 kişilik) 1 adet tavuk göğsü, 2 kaşık margarin, 3 çorba kaşığı yoğurt, 3 diş sarımsak, 2 adet yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı un, 2 çay kaşığı tuz, 3 adet hazır yufka, 2 kaşık sirke.
Tavuk eti ince ince ve küçük parçalar şeklinde doğranır, bir kap içinde ateşte bir miktar su ile haşlanır. Yufka parçalara ayrılarak bir tepsiye dizilir ve çok kısa bir süre fırında kızartılır. Fırından alınan yufkaların üzerine 1 bardak tavuk suyu dökülür ve yumuşamaları için 5 dakika tekrar ısınmış fırına konulup bekletilir. Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanmış tavuk parçaları dizilir. Ayrı bir kapta, tavuk etinden elde edilen tavuk suyu, margarin, ezilmiş sarımsak, yoğurt, yumurta sarısı ve un mikserle çırpılır. Ardından bir süre ateşte pişirilir. Ateşten alınan karışıma sirke ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan bu sos tavuklu yufkaların üzerine dökülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağ ve pul biber karışımı eklenebilir
Afiyet Olsun
RUMELİ USÛLÜ KAHVALTILIK (ajvar_lutenitsa)
malzemelerimiz: 5 kğ kırmızı salçalık biber 2 kğ patlıcan 1-2 kğ havuç 1/2 lt sıvıyağ 1 çay bardağı sirke 1 su bardağı domates salçası sarımsak tuz arzu ederseniz 1 demet maydanoz
yapılışı kırmızı biberleri ve patlıcanları yıkayıp kurutuyoruz. büyük boy fırın poşeti (hindi için )içine doldurup fırında pişiriyoruz.yada ocak üzerinde közleyin ben poşette tercih ediyorum pratik oluyor.
havucu yıkayıp doğrayıp iyice haşlayın.
patlıcanlar,biberler ve havucu mutfak robotuna alın ve iyice çekin. sonra büyük bir tencereye alıp üzerine salça,sirke,yağ,tuz ekleyip ateşe alın. karıştırarak kaynamaya başladığı andan itibaren tam 10 dk. pişirin.
ateşten alın içine döğülmüş sarımsakları ve isterseniz ince kıyılmış maydanozları ilave edip karıştırın. sıcak sıcak kavanozlara doldurun. kavanoz kapaklarınızı (daha önce kullanılmamış olucak ) bir tencere içine alın ve kaynatın.
sıcak sıcak sudan dikkatli bir şekilde çıkarıp hemen kapaklama işlemine geçin ve kavanozları ters çevirin.
bu şekilde soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin
Afiyet Olsun
_____________________________________________
|