fiogf49gjkf0d Aşağıda bazı Ermenistan milli yemeklerinin isimleri var. Bu isimler “Ermeni milli mutfağına” ait;
Bamiya (bamya), behzalya (bezelye), baynir (peynir), basterma(pastırma), beximet (peksimet), boerag (börek), bourma (burma), bulghour (bulgur), chaimen (çemen), choerag (çörek), dolma (dolma), davaji (deveci), dzerani (zerdani), kadayif (kadayıf), ekmek kadayif (ekmek kadayıfı), enguinar (enginar), fassoulia (fasulye), halvah (helva), irmiq halvah (irmik helvası), hummos (humus), keshgeg (keşgeg),jajukh (cacık), karne yarek (karnıyarık), kereviz (kereviz), kebap (kebap), küfta (köfte), kurabia (kurabiye), lahana (lahana), lavash (lavaş), lule kebap (lüle kebabı), mahleb (mahlep), manti (mantı), meza (meze), midia (midye), Midia dolma (midye dolma), muhallabi (muhallebi), paklava (baklava), pahndjar (pancar), patlijan (patlıcan), peynirlee (peynirli poğaça), piaz (piyaz), pideh (pide), pilaf (pilav), plaki (pilakî), prassa (pırasa), prinz (pirinç), raki (rakı), rechel (reçel), sarma (sarma), shish (şiş), simit (simit), sini kufta (sini köftesi), tahn (tahin), tabouleh (tabula), tass kebap (taskebabı), tel sheriyah (tel şehriye), tourshi (turşu), turlu (türlü), salamorah tourshi (salamura turşu), guevej (güveç), yerishta (erişte) ve youkha (yufka).
Ayrıca şavurma da (kavurma, çevirme) var. Herhalde et ya şavurularak hazırlanıyor ya şevirilerek kızarıyor. İsteyene yalanchi sarma (yalancı sarma) imam bayeldi (imambayıldı) ve hunkar bayandi (hünkarbeğendi) de var.
Hünkar mı varmış beğenmiş, imam mı varmış bayılmış, bilinmez, ama Ermenistan da midye dolma için gereken denizin olmadığı biliniyor.
Ama yine de khabourga (kaburga), kadın budu kufta (kadın budu köfte), lahmajoon (lahmacun), tahnabur (tarhana) ve marash salata (maraş salatası) Ermenistan ın milli mutfağında yer alıyor.
Denebilir ki, onlarda yesin ne olacak?. Elbette yesinler, afiyet olsun. Can boğazdan gelir. Ama iş, 537 çeşit patlıcan yemeğinin olduğu Türk mutfağından “karne yareki” alıp,bu bizim milli yemeğimiz demeye ve devamında karne yarek Ermeni yemeği, Türkler çaldı ,iddiasına gelince orada iş karışıyor.
Ermenistan milli mutfağını Türk mutfağından düzerek, cumhurbaşkanlığı armasına Türkiye nin bir dağını koyarak ve milli marşında bile Türkiye yi tehdit ederek ve anlata anlata inandığı soykırım masalları ile yine Ermenice deki bir deyimde olduğu gibi “havaya” uğraşıyor.
Kültürel etkileşim her zaman olmalı, muhakkak. Ama iş Yunanistan ın “Hacivat-Karagöz” meselesine dönmemeli. Gerçi dönse ne olur, dönmese de olur, o da başka bir konu.
Gidişat şu yönde; Bir gün Karagözou ve Hacivatakis Ermeni lokantasında karne yareki yiyecekler...
Böyle devam ederse, her zaman beximet yemeye devam ederler, çünkü sınır açılmaz. Bizden söylemesi, “havaya” lafla ve beximetle karın doymaz.
Buradan yetkililere sesleniyorum.Gazetelere Türk mutfağı için çalındı ilanı versinler. |