fiogf49gjkf0d Nasıl bir Londralı ile İskoç birbirinin dilini anlamakta zorluk çekerse bizim ülkemizde de İzmirliler le diyalogda kopukluklar olabilir. Onbeş günde bir yayınlanan Nişantaşı dergisinin bu konuya açıklık getirmek için hazırladığı kılavuz tatil için Çeşme yi seçenlerin hayatını hayli kolaylaştıracağa benziyor. Sabanur Kıraç tarafından kaleme alınan yazıda, İzmirliler le anlaşmak için neler yapılması gerektiği şöyle anlatılıyor: İzmirli bir kızı tavlamak hiç de kolay değildir. Öncelikle onların dilinden anlamanız gerekir. Domat, asfalya, düzgü, bardacık, andaç ya da klorak gibi kelimeler kullandıkları zaman onların yüzüne yabancı dil konuşuyormuş gibi bakmamalısınız. Ama her şeyden önemlisi de onlar geliyom, gidiyom, gelcen, yapcan, etcen diye konuştuklarında asla onlarla dalga geçmemelisiniz. Aksi taktirde çok beğendiğiniz İzmirli kızı sonsuza dek kaybedebilirsiniz.
İzmirlileri anlamak için işe kumrunun bir kuş olmadığını öğrenerek başlayabilirsiniz. Kumru, İzmir e özgü çok lezzetli bir sandviçtir! Bunun dışında bilmeniz gereken kavramlar içinde belki de en önemlileri, tam 35 ve 35 buçuk kavramlarıdır. Çünkü İzmirliler kendi aralarında ikiye ayrılır. Tam 35 liler Göztepeli, 35 buçuklular da Karşıyakalı dır. Onlara nereli oldukları sorulduğunda, İzmirli yim demez onun yerine Karşıyakalı yım demeyi tercih ederler. Yemek konusuna gelince... İzmirliler her şeyin zeytinyağlısını sever. Turp otu, radika, cibaz, ısırgan otu ve deniz börülcesi gibi lezzetlere bayılırlar. Radika, salatası yapılan bir yabani ot, Cibez ise lahana filizine verilen isimdir.
İzmirlice sözlük
Gevrek: Simit Domat: Domates Klorak: Çamaşır suyu Çiğdem: Çekirdek Bardacık: İncir Asfalya: Sigorta Andaç: Yıllık Düzgü: Kalemtraş
Kaynak : Superonline |