Bu yazıyı okurken, canınız nefis bir çikolata çekebilir. Okumaya başlamadan önce, çikolatanızı hazır edin. Yalnızca çikolatanın tadına varmakla yetinmeyin, o tadın nereden geldiğinide keşfedin. Çikolata, kakao ağacının çekirdeklerinden yapılıyor. Çikolatanın ilk olarak Orta Amerika Bölgesi`nde yaşayan Mayalar zamanında kullanıldığı sanılıyor. Kristof Kolomb ve Hernanda Cortes ( Kortez ) gibi kâşifler 1500`lü yıllarda bu çekirdekleri Avrupa`ya getirmişler. Avrupalılar, önceleri kakao çekirdeklerini ne yapacaklarını bilememişler. Çünkü elde edilen içeceğin tadı çok acıymış. Sonunda çok parlak bir fikir bulunmuş: Kakaonun içine şeker eklemek! Yeni elde edilen bu karışım saraylarda sunulan bir içecek hâline gelmiş. O dönemlerde kakao ve şeker kolay bulunamadığından çikolata çok pahalıymış. Halk tarafından bu yüzden pek tüketilmiyormuş. Fakat kakao üretimi arttıkça dahada ucuzlayarak yaygınlaşmaya başlamış. Çikolata, 1800`lü yıllara kadar sıvı olarak tüketilmiş. Sonunda bugün tadına doyamadığımız katı çikolata yapılmış. Çikolatanın tadı yıllar geçtikçe çeşitlenmiş. Ancak ham maddesinin elde ediliş yöntemi hiç değişmemiş. Çikolata yaomak için ilk olarak kakao çekirdekleri ayıklanıyor. Acılığının azalması için mayalanıyor. Ardından da kurutuluyor. Kurutulan çekirdekler fabrikada kavuruluyor. Kavurma işleminden sonra çekirdekler eziliyor. Bu nun sonucunda üç ayrı madde elde ediliyor: acı sıvı, kakao yağı, ve kakao tozu. Biliyorsunuz, çikolatanın birçok çeşiti var. Siyah çikolata ( Bitter çikolata ) acı sıvı, kakao yağı ve şeker bulunuyor. Sütlü çikolataya bunların yanında bir de süt ekleniyor. Beyaz çikolataysa yalnızca şeker, süt ve kakao yağından yapılıyor. Bunun içine acı sıvı konulmuyor. İşte, çok sevdiğiniz çikolata böyle yapılıyor. Fakat çok fazla yemek sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin diş çürüklerine... Çikolatanın doğrudan dişte çürüklere neden olduğunu gösteren bir kanıt yok! Ama çikolatanın içine konulan şeker, dişlerde çürümeye yol açabiliyor. Tıpkı içinde şeker bulunan diğer yiyecekler için.
·MOR·
Top3 Çikolatalı Tatlı Tarifi
KAKAOLU MUHALLEBİ
MALZEMELER
1 kg süt 2,5 bardak şeker 2 bardak un 100gr margarin 4 adet yumurta 2 paket bitter çikolata
HAZIRLANIŞI
Margarini eritin, içine unu katıp kavurun. 4 bardak soğuk sütü katarak kıvamı gelene kadar pişirin. Ocaktan indirip ½ saat mixerde çırpın. Geniş bir kap içine alarak dolapta dinlendirin. Kalan sütle çikolatayı benmari usulü eritin içine çırpılmış yumurtaları ve şekeri katıp boza kıvamına getirin. Bu karışımı dolapta soğuttuğunuz muhallebinin üstüne yedirin.
ÇİKOLATALI SOFRA KREMİ
MALZEMELER
1 lt Süt 1,5 su bardağı şeker 3 çorba kaşığs un 3 çorba kaşığı kakao 3 yumurta 1 paket vanilya Limon kabuğu rendesi 1 Avuç iç fındık
HAZIRLANIŞI
1-Un,şeker, kakao, limon kabuğu rendesi vs yumurta sarıları bir tencerede karıştırılır. (Yumurta akları başka bakır bir tencereye ayrılır.) 2-Yavaş yavaş süt konur. Karıştırarak pişirilir. Ateşten alınıp üzerine kapak örtülür. (Soğumaması için) 3-Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir. Sıcak kakaolu kremadan 2-3 kepçe katılıp karıştırılır.Sonra kremanın hepsi konur. 4-Kaselere boşaltılıp makinadan çekilmiş fındıkla süslenir.
ÇİKOLATALI FINDIKLI TATLI
MALZEMELER
1 paket bitter çikolata 4 adet yumurta 1 paket margarin 2 kaşık pudra şekeri Dövülmüş fındık
HAZIRLANIŞI
Çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurtaların sarısını ayırın, beyazlarından ise kar hazırlayın. Sarıların içine pudra şekeri, çikolata, dövülmüş fındık ve erimiş margarini katın, karıştırın. Kar halindeki yumurta aklarını da ilave edip iyice karıştırın. Kaselere ayırarak buzdolabında soğutun.
Yazı: ·MOR· Tarifler: E-TARIF
Teşekkürler. *Hatalarım varsa affedin:) |