fiogf49gjkf0d Orjinal Adı: Apium graveolens
Bilgi :Maydanozgiller familyasındandır. Avrupa, Akdeniz havzası ile Kafkasya da yetişen yabani kerevizlerin ayıklanma ve ıslahı ile elde edilmiş ikiyıllık, çok kokulu, otsu tarım bitkisidir. Ülkemizde bolca yetiştirilmekte olan kereviz, 30-100 cm. boylanabilir. Yumrukökleri şişkin, etli ve lifli; 2-5 yaprakçıktan oluşan yapraklan çok parçalı ve yaprak sapı olukludur. Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara ise sap ya da yaprak kereviz denir. Kereviz bitkisi birinci yılında yalnızca kök ve yapraklarını geliştirir, ikinci yılında sapı sürerek beyaz ya da sarımsı renkte çiçeklerini açar ve tohum verir. Tohumları 1,5-2 mm. uzunlukta, esmer renkli ve özel kokulu olur. Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır. Ancak, fide halindeyken yeri değiştirilerek şaşırtma yapılmalıdır.
Vitaminler, mineral tuzlar ve diğer besleyici maddeler yönünden zengin bir bitki olan kerevizin, kök ve yaprakları makbul bir sebze olarak bolca tüketilir. Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır, içerdiği minerallerden başka, % 2-3 oranında apiol adlı uçucu yağı içeren tohumları, öğütülüp kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı Özellikle aşağıdaki bedene yararlı etkilerinden ilk ikisi Antik çağlardan beri bilinen kerevizin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
İşte buda tarifi:Çiçek Kereviz
Malzemeler 3 adet kereviz 1 adet limonun suyu 4 adet havuç 1 adet kuru soğan 1 bardak zeytinyağı 1 yemek kaşığı un 4 adet kesme şeker Tuz
Yemeğin Tarifi Kerevizleri soyup, halka şeklinde doğrayın. Limonlu suda bekletin. Havuçları soyup, bütün bırakın. Soğanı zeytinyağında pembeleştirin. Unu atıp, çevirin. Kerevizleri, havuçları, şekeri ekleyin. Üzerini kapatacak kadar su koyup, pişirin. Kerevizleri tencereden alıp, tabağa yerleştirin. Havuçların 3 tanesini blenderda püre yapın. Kerevizlerin üzerine yerleştirin. Kalan havuçla kenarlarını süsleyin. Ortasına dereotuyla süs yapın.
Köfteli Kereviz
Malzemeler 3 adet orta boy kereviz 2 adet küçük boy havuç 2 adet patates 2 yemek kaşığı bezelye 1 baş küçük soğan 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 su bardağı su Yarım limon Yeteri kadar tuz Köfte için 350 gr kıyma 1 baş soğan 2 dilim bayat ekmek içi 2 adet domates 1 adet yumurta 1 adet sivri biber Yeteri kadar tuz, karabiber, kimyon
Yemeğin Tarifi Bir tabağın içerisine ince kıyılmış soğan, ufalanmış ekmek içi, kıyma, tuz ve kimyonu koyun. Üzerine yumurta kırarak iyice yoğurup köfte hamurunu hazırlayın. Hazırlamış olduğunuz köfte hamurunu kereviz büyüklüğünde yuvarlayın. Kerevizleri derince soyup, etrafına kararmaması için limon sürün. Üzerine su koyarak çok az haşlayın. Fırın tepsisini yağlayın. Haşlanan kerevizleri ortadan ikiye bölüp ortalarını hafifce çukurlaştırın. Üzerlerine hazırlanan köfteleri yerleştirin. Köftelerin üzerine yuvarlak doğranmış domates dilimi ve küçük doğranmış sivri biberi koyarak tepsiye dizin. 250 derece sıcaklığındaki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin. Havuç ve patatesi küp küp doğrayın. İçerisine soğan ve sıvı yağ ilave ederek sote yapın. Yumuşamaya başlayınca üzerine bezelye ilave edin. Servis tabağına sebzelerle yerleştirip servise sunun.
Kereviz Çorbası
Malzemeler 4 adet kereviz 2 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı limon suyu 7-8 dal dereotu Tuz, karabiber
Yemeğin Tarifi Kerevizleri soyup, yıkayın. Dörde bölerek tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su koyup, haşlayın. Kerevizleri el kevgiriyle bir tabağa alıp iyice ezin. Bir çorba tenceresinde tereyağını eritin. Unu ekleyerek sararıncaya dek kavurun. Püre haline getirdiğiniz kerevizleri ekleyin. Kerevizlerin haşlama suyunu 3 litreye tamamlayıp, tencereye katın. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Kaynayınca limonunu sıkıp, ince kıydığınız dereotunu serpin. Tuzunu ve karabiberini ekip, servis yapın.
Kereviz Salatası
Malzemeler 4 adet kereviz 2 yemek kaşığı mayonez 2 yemek kaşığı yoğurt 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için; Kereviz yaprakları
Yemeğin Tarifi Kerevizlerin kabuğunu soyup, yıkayın ve kararmamaları için limonla ovun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bu arada kereviz yapraklarını da iyice yıkayıp, kıyın. Mayonezle yoğurdu karıştırın. Rendelenmiş kerevizi karabiberle birlikte bu karışıma iyice bulayın ve servis tabağına alın. Kıyılmış kereviz yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.
SOSUN TARİFİ Limon suyu, yoğurt ve mayonezi bir kapta çırpıp tuz ilave edin.
VALLA BİLLA PİŞİRMESİNE KARIŞMAM |