fiogf49gjkf0d SEVGİN SENDE HAZIMSIZLIK VAR (MİDE RAHATSIZLIĞI) BUNLARI YAPMANDA FAYDA VAR BENMide Hastalıkları
Mide asidi
Mide duvarında ve özellikle de midenin alt bölümlerinde minik salgıbezleri vardır. Bu bezler, eti ve albümin maddelerini de ayrıştırabilen mide asidini salgılarlar. Az veya çok mide asidi salgılanması durumunda eğir kökü yardımcı olabilir.
Eğir kökü: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış eğir kökü, bir bardak soğuk suda 10-12 saat bekletildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Her öğünden önce ve sonra bir yudum çay içilir. Yani toplam olarak günde 6 yudum eğir kökü çayı içilir ve bu da bir bardağa eşittir. Daha fazla içilmemelidir! Çayın hep sıcak kalabilmesi için, önceden ısıtılmış bir termosta muhafaza edilmesi yararlı olur.
Mide balgamlanması (mukus fazlalığı)
Mide balgamlanması, midedeki kordiya bezlerinin fazla mukus salgılamasından kaynaklanır.
Isırganotu: Mide balgamlanmasına karşı bir ısırganotu kürü önerilebilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş ısırganotu çayı, soğutulmadan yudumlanır.
Çıbanotu: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş bitki çayı soğutulmadan yudumlanır.
Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş papatya çayı soğutulmadan yudumlanır.
Ebegümeci: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış taze yaprak, bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirilir ve ılıklaştırıldıktan sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak sıcak çay yudumlanarak içilir. Bir kerede demlenen çay, önceden ısıtılan bir termosta sıcak olarak muhafaza edilebilir.
Adaçayı: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Hindiba: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış hindiba kökü, bir bardak soğuk suda 10-12 saat bekletildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Gün boyuna yayılarak 2 bardak çay yudumlanarak içilir. Bir kerede demlenen 2 bardak çay, önceden ısıtılan termosta sıcak olarak muhafaza edilebilir.
Mide basıncı
Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak iki dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sabahları ve akşamları birer bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır.
Mide büyümesi
Fazla doldurulan veya içinde besinlerin çok uzun süre beklediği mide büyür ve aşağı doğru sarkmaya başlar. Mide kapısındaki bir darlık da mide büyümesine yol açabilir.
Koyunotu (Agrimonia euphatoria): Sıkıştırıcı-büzüştürücü etkisi sayesinde koyunotu çayı mide büyümesine karşı başarıyla kullanılabilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Mide kanaması
Karakafesotu kökü: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir bardak soğuk suda 10-12 saat bekletildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Gün boyuna yayarak 2-3 bardak ılık çay yudumlanarak içilir. Kullanım kolaylığı açısından, ılık çay, önceden ısıtılmış bir termosta muhafaza edilebilir.
Çobançantası: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Mide kanseri
Bitki karışımı: Mide kanserinde günde 6-8 bardak ısırganotu-aynısafa eşit karışımının çayı içilmelidir. İnce kıyılmış bu bitki karışımından yarım tatlı kaşığı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Önerilen çay miktarı gün boyuna yayılarak (örneğin 15-20 dakikada 1-2 yudum), soğutulmadan yudumlanır.
Özsu karışımı: Taze toplanan ısırganotu ve sinirliot yaprakları iyice yıkanıp ince kıyıldıktan sonra uygun bir meyve sıkacağına atılarak özsuları elde edilir. Bu özsu karışımından saatte 1 yemek kaşığı, aynı miktarda suyla inceltilerek alınır. Mevsim nedeniyle herhangi bir bitki bulunamıyorsa, bulunabilen bitkilerin özsuyu kullanılmalıdır.
Ekşi yonca özsuyu (Oxalis acetosella): Başlangıçta önerilen çay karışımının her bir bardağına (eğer kanser başlangıç aşamasında ise), taze sıkılmış ekşi yonca özsuyundan 3-5 damla eklenir. Taze toplanan bitki yıkanır ve hemen meyve sıkma robotuna atılır.
İsveç Şurubu kompresi: Her gün 4 saat süreli bir İsveç Şurubu kompresi mide bölgesine uygulanır. İsveç Şurubunun içeriğindeki alkolün deriyi kurutmasını önlemek için, kompres bölgesi önceden aynısafa merhemi ile iyice nemlendirilir. Sonra yeterli büyüklükte bir pamuk parçası İsveç Şurubuyla nemlendirilir ve mide bölgesine yatırılır. Kompresin üstüne bir tabaka kuru pamuk koyulur ve hepsi, ısıyı korumak ve çamaşırların lekelenmesini önlemek için, bir plastik parçasıyla örtülür. En sonunda, büyük bir kumaşla kompres iyice tespit edilir.
Aynısafa merhemi: Bir İsveç Şurubu kompresinden önce deriye sürülmesi gereken aynısafa merheminin hazırlanışı: Bir tavanın veya tencerenin içinde kızdırılan 250g saf domuz yağına (kaz yağı veya tereyağı da olabilir) 2 avuç dolusu ince kıyılmış taze aynısafa bitkisi (çiçek, yaprak, sap) eklenir. Kızartma yapar gibi, 2-3 dakika boyunca kabın içindekiler karıştırılır ve ocaktan indirilerek, üstü kapalı biçimde ertesi güne kadar serin bir ortamda bekletilir. Ertesi gün kap yeniden ocağa koyulur ve yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı temiz merhem kaplarına aktarılır.
(Çevirenin notu: Süzme sırasında posalar sıkılacak olursa, bitkinin özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.)
Atkuyruğu buğu kompresi: Bu hastalıkta, günde iki kere 2 saat süreli atkuyruğu buğu kompreslerinin mide bölgesine uygulanması önerilir. İki avuç dolusu ince kıyılmış atkuyruğu(taze bitki daha etkilidir), içinde su kaynayan bir tencerenin üstüne oturtulmuş olan süzgece koyulur ve tencerenin üstü örtülür. Buhar bitkileri ısıtır ve yumuşatır. Yumuşayan sıcak bitkiler temiz bir tülbendin üstüne yayılır ve tülbent kapatılarak mide bölgesine yatırılır. Isıyı tutucu büyücek bir bezle kompres tespit edilir ve sıkıca örtülür. Kompresin etki süresi boyunca (en az 2 saat) hasta sıcak yatağında kalır ve sıkıca örtünür. Atkuyruğu buğu kompresi, eğer hasta rahatsız olmuyorsa, gece boyunca da etkilemeye bırakılabilir.
Mide krampları
Bu rahatsızlık, önemli mide ve bağırsak hastalıklarının bir belirtisi olabilir.
Kurtpençesi(Kibritotu) yastığı: Bir küçük yastık kılıfına 100-200g kurtpençesi bitkisi doldurulur ve mide bölgesine uygulanır.
Isırganotu: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Aynısafa: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Her gün sabah ve akşam saatlerinde birer bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Kekik: Yarım tatlı kaşığı kekik, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Kekik yastığı: Dıştan kullanım için kurutulmuş kekik dalları ve çiçekleriyle doldurulmuş bir yastık kılıfı çok elverişlidir. Küçük bir yastık kılıfı bitkiyle doldurulur ve mide bölgesine uygulanır.
Atkuyruğu buğu kompresi: Ağrılı mide krampları atkuyruğu buğu kompresleriyle kısa sürede yatıştırılabilir. İçinde su kaynayan bir tencerenin üstüne oturtulmuş süzgecin içine iki avuç dolusu (taze bitki daha etkilidir) ince kıyılmış atkuyruğu koyulur. Bitkiler kesinlikle kaynayan suyun içine atılmaz! Tencereden yükselen buharlar bitkiyi ısıtır ve yumuşatır. Sonunda sıcak bitkiler bir tülbendin üstüne yayılır ve tülbendin uçları birbirinin üstüne atılarak bir kompres paketi oluşturulur. Bu kompres mide bölgesine yatırılır, irice bir örtüyle iyice tespit edilir ve birkaç saat veya bütün gece boyunca etkilemeye bırakılır. Atkuyruğu buğu kompresinin etkisinden yararlanmak için mutlaka sıcak tutacak biçimde sıkı giyinilmelidir. Böylece, kompresin sıcaklığı yitirilmemiş olur.
İsveç Şurubu: Mide krampı başladığında hemen 1 yemek kaşığı dolusu İsveç Şurubu biraz suyla veya bitki çayıyla inceltilerek içilir. Krampların derecesine göre, günde 3 yemek kaşığına kadar İsveç Şurubu alınabilir.
Mide rahatsızlıkları (Gastrit bölümüne bakın)
Ebegümeci: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış taze ebegümeci, bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Günde 2 bardak çay içilir. Kullanımı kolaylaştırmak için, günlük çay miktarı, önceden ısıtılmış temiz bir termosta muhafaza edilebilir.
Eğir kökü: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış eğir kökü, bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Her öğünden yarım saat önce ve sonra bir yudum içilir. Daha fazla içilmemelidir! Kullanım kolaylığı açısından, ılık çay, önceden ısıtılmış temiz bir termosta muhafaza edilebilir.
Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
İsveç Şurubu: Yukarıda adı geçen, örneğin papatya çayına karıştırılarak, rahatsızlığın derecesine göre, günde 3 çay kaşığı, 3 tatlı kaşığı veya 3 yemek kaşığı dolusu şurup alınabilir. Yarısı yemeklerden önce ve öteki yarısı da yemeklerden sonra içilecek olan bitki çayına 1 kaşık İsveç Şurubu eklenir(herhangi bir kaşık).
Mide şişkinliği (Şişkinlik bölümüne de bakın)
Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. Her bardak çaya yarım veya bir tatlı kaşığı İsveç Şurubu eklenebilir.
Eğir kökü: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış eğir kökü, bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Her öğünden önce ve sonra birer yudum olmak üzere, günde 6 yudum eğir kökü çayı içilir. Kullanım kolaylığı açısından, sıcak çay, önceden ısıtılmış bir termosta muhafaza edilebilir.
Mide ülseri
Mide ülseri, kadınlara kıyasla erkeklerde dört kat fazla görülür. Çünkü, mide ülserine yol açabilecek etkenlerle, erkekler kadınlara kıyasla daha çok karşı karşıya gelirler. Bu etkenler, stres(hızlı yaşam biçimi, ruhsal baskılar, çatışmalar), sigara alışkanlığı, yapısal nedenler (ince yapılı olmak), kronik karaciğer veya akciğer hastalıkları, kronik açlık ve hormonsal etkenler. Ülserin oluşumu, mide mukozasının herhangi bir noktasının mide asitlerine direnç gösterememesiyle başlar. Midenin kendi kendini sindirdiği bir dönem başlamıştır artık. Üst karında basınç ve doygunluk duygusu, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, ekşime ve geğirme gibi belirtiler oluşmaya başlar. Midenin asit üretimini özellikle uyaran, baharatlı ve bol yağlı yemekler, kaba sebzeler ve hayvansal yağlar, alkol ve kahve, hasta mideyi özellikle rahatsız edenlerin başlıcalarıdır. Mide ülseri çeken kişinin, midesini korumak ve rahatlatmak için, uygun bir beslenme diyetine kesinlikle uyması gerekir.
Ayrıca şu noktalara da dikkat edilmelidir: Besinler çok iyi çiğnenmeli, daha sık ve az miktarlarda yemek yenmeli, yemek sırasında sakin ve rahat olunmalı; yemek ısılarının normal ölçülerde olmasına dikkat edilmeli; alkol, sigara ve kahveden uzak durulmalıdır. Mide ülseri çeken kişilerin önemli bir bölümü, sıkıntıları ve problemleri içine atmaya yatkındır. Rahatsızlıklarını ani patlamalarla dışa vuran kişiler değil, daha çok sessizce acı çeken kişilerdir genellikle. Yalnızca problemleri halletme biçimi nedeniyle, bu hastalığın oluşabilmesi için gerekli ortam yaratılmış olur çoğunlukla. Bu nedenle, her hasta kişi, kendisi için zararlı olan bu tür problemlerin kaynaklandığı çalışma ortamını ve özel yaşamını kontrol altına almaya çalışmalıdır.
Isırganotu: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısırganotu çayı, haftalar boyunca sürekli içilebileceği için, uzun süreli tedavi kürlerine çok uygun bir bitkidir.
Ebegümeci: Mide ülserinde, taze ebegümeci yaprakları ve kaba öğütülmüş arpa ile hazırlanan bir çorba çok yararlıdır. Önce arpa çorbası pişirilir ve sonra, ince kıyılmış taze ebegümeci yaprakları çorbanın üstüne serpiştirilir.
Aynısafa: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Kuşekmeği(Polygonum aviculare): Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Bitki karışımı: 100g karakafesotu kökü, 50g aynısafa çiçeği ve 50g kuşekmeği, ince kıyılmış olarak harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Mide yanması
Mide yanması, normalde mide sıvısındaki asit oranının yüksekliğinden kaynaklanır. Mideden ağza yükselen yakıcı, kramp benzeri bir duygudur. Çok ender oluşan mide yanmaları soda (natron) kullanımı ile yatıştırılabilir.
Ama bu durum sıklıkla yineleniyorsa, nedeninin bir uzman tarafından teşhis edilmesi gerekir. Genellikle, beslenmede yapılan bazı değişiklikler rahatlatıcı olabilir. Bu durumda, şekerli besinlerden, acılı ve baharatlı yemeklerden ve öncelikle yağda kızartılmış tüm besinlerden uzak durmak gerekir.
Aynısafa: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Ekşi yonca(Oxalis acetosella): Bir yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış taze yaprak, yarım litre kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Çayın soğuması beklenir ve günde 2 bardak yudumlanarak içilir.
Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
Mide zayıflığı
Kullanılan tanımlama mide zayıflığı, mide mukoza iltihabına yatkınlığı karakterize eder. Mide zayıflığı çeken kişiler, akut veya kronik gastrite yakalanmamak için, midelerine gereken özeni göstermelidirler.
Ceviz tentürü: Haziran ortasında 20-25 adet henüz tam olgunlaşmamış ceviz meyvesi dış kabuğu ile birlikte dörde bölünerek bir kavanoza doldurulur ve üstüne 1 litre kanyak veya votka eklenir. Sıvı cevizlerin üstüne çıkmalıdır. Kapağı iyice kapanan kavanoz en az üç hafta sıcak bir ortamda bekletilirken arada bir çalkalanır. Süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli şişelerde muhafaza edilirCE |